Jöjjön ma is egy könnyű recept az olasz konyha jegyében! Garantáljuk, hogy mind a kicsik, mind a nagyok szeretni fogják!


Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált sertéshús
4 ek. aprított petrezselyem
2 ek. magos mustár
1 tk. őrölt fekete bors
2 tk. oregánó
2 tk. bazsalikom
1 db tojás
2 tk. só
7,5 dl paradicsom sűrítmény
0,5 dl vörösborecet
6 gerezd fokhagyma
6 ek. olívaolaj
20 dkg sima spagetti
20 dkg paradicsomos spagetti

víz a tészta főzéséhez
tálaláshoz 4 ek. reszelt parmezán és 2 ek. aprított petrezselyem

A gombócok elkészítésével indítunk. Ebből a mennyiségből kb. 16 db húsgolyót formáztam. 4-4 darabbal számoltam személyenként. 
A darált hús lehet disznóból vagy marhából, vagy éppen fele-fele aranyában vegyesen. A lényeg, hogy ne legyen túl zsíros.
A húst megszórjuk 4 ek. aprított friss petrezselyemmel, hozzáadunk 2 ek. magos mustárt, 1 db egész tojást, meghintjük fekete borssal,
oregánóval, bazsalikommal, sóval és 4 gerezd fokhagymát belereszelünk. Az egészet összegyúrjuk és 16 részre osztva gombócokat
formázunk belőle. Akár le is fagyaszthatjuk az elkészült húsgolyókat és csak ki kell kapni a hűtőből, ha úgy tartja kedvünk.
Felhasználásig a hűtőben tartjuk az ízletes, nyers golyókat. 

Következő lépésben egy serpenyőbe 6 ek. olívaolajat öntünk és felforrósítjuk azt. A húsgolyókat gyorsan megforgatjuk benne,
hogy egy kis kérget/keménységet kapjanak. Ez csak 1-2 perc. Nem a tökéletes átsütés a célunk, csak egy kis szilárdságot adunk
a golyóknak. 

Majd felöntjük paradicsom sűrítménnyel az egészet és még egy kis vörösborecettel is meglocsoljuk.Kb.
30 percig alacsony/közepes lángon pároljuk a paradicsomszószban a gombócokat. Mielőtt elzárnánk a serpenyőnk alatt a tüzet,
2 gerezd fokhagymát a szószba reszelünk frissen és elkeverjük. 

Feltesszük a tésztát főzni miközben a gombócok rotyognak a szószban. A paradicsomos változatot rövidebb
ideig kell készíteni, a simát pedig kb. 10 perc alatt készre főzzük, leszűrjük és egy kis olívaolajjal bekeverjük, hogy ne tapadjanak
össze a tészta szálak.

Tálaláskor a két tésztát összekeverjük és a tányérra egy kis fészket készítünk belőlük és a közepére ültetünk
4 gombócot bő paradicsomos mártással meglocsolva. Végül 1 evőkanál reszelt parmezánt és egy csipet aprított petrezselyemzöldet
szórunk a gombócok tetejére. Egy pohár száraz vörösbor tökéletesen passzol hozzá!


Az ételhez felhasznált tészták az alábbi linken elérhetők a webshopban:
- 4 tojásos spagetti
- paradicsos spagetti