A minestrone leves egy olasz zöldségleves, mely szinte minden háztartásban az évszaknak és az éppen otthon lévő alapanyagoknak megfelelően változik. Tájegységenként más-más jellegzetességgel bír.  Általában paradicsommal készül, van ahol tészta nélkül kerül az asztalra. Ez most egy "Boldog Kuktás" változat. Nézzük mi is kerül a fazékba!

Hozzávalók 4 személyre: 
20 dkg zöldbab
20 dkg zöldborsó
20 dkg brokkoli
10 dkg medvehagymás gyufatészta(sima tészta is tökéletes)
6 levél bazsalikom
3 szál újhagyma
4 ek. parmezán
2 ek. olívaolaj
1 tk. só (ízlés szerint)
1 csipet frissen őrölt fekete bors
1,5 l víz


  • Fagyasztott alapanyagokkal dolgoztam ebben az esetben, de lassan már frissekre is szert tehetünk a piacon. Egy edényben 2 evőkanál olívaolajon 2-3 perc alatt megpároljuk egy kicsit a zöldségeket. 

  • A bazsalikomot felaprítjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk és az előbbiekhez adjuk. 
  • Sózzuk, borsozzuk az edény tartalmát és közepes lángon maximum 25 percig főzzük. 
  • Mielőtt levennénk a levest a tűzről hozzáadjuk a tésztát és további 10 percig főzzük. 
  • Tálaláskor egy púpozott kanál parmezánnal megszórjuk a tányérunkban gőzölgő levest!