Fitnesz energia tésztáink összetételének 18 %-a valódi céklapüré. A 
cékla pozitív élettani hatásai széles körben ismertek! Nem hiába 
javasoljuk diétázóknak vagy sportolóknak ezt a termékünket. Ebben az 
írásban egy kicsit részletesebben szeretnénk megismertetni mindenkit a 
céklával

SZÁRMAZÁS:
A cékla a Földközi-tenger vidékén őshonos. Időszámításunk előtt a 
rómaiak terjesztették el Európa szerte. A növény gumóját fogyasztjuk. 
Hagyományos bordó változata mellett, sárga és fehér színekben is 
megtalálhatjuk! Gömb alakú, hengeres vagy lapított formái ismertek.

ÉLETTANI HATÁS:
A cékla fokozza az állóképességet és az izmok teljesítményét. Magas 
kálium, magnézium, vas, folsav és vitamintartalma (B6 és C) jótékony 
hatással van a szervezetre. A zöldség antioxidáns tartalma kiemelkedően 
magas. Többek között gátolja a rákos sejtek szaporodását, vérképző, máj 
anyagcsere folyamatait szabályzó hatással bír. Folyamatos 
céklafogyasztás csökkenti a csontritkulás esélyét!

FELHASZNÁLÁS:
Nyersen salátaként, sütve köretként, püréként tészta színezésére, 
savanyúságként ismert a gasztronómia területén. A céklalevet 
előszeretettel ajánlják léböjt kúrákhoz . Előre palackozott változatban 
már nagyobb üzletek polcain is megtalálható!

ÉRDEKESSÉG:
A cékla levele is fogyasztható. Általában salátákba keverik vagy teát 
főznek belőle. Teáját fej- és fogfájás csillapítására használták. A népi 
hagyomány nagyra becsülte a céklát és annak gyógyhatását. Például a 
dinasztiaalapító Nagy Károly rendeletben szabályozta a zöldség kötelező 
termesztését.