Paradicsomos tésztáink 33%-ban valódi paradicsompürét tartalmaznak. Most leírjuk egy rövid bejegyzésben, hogy miért van jótékony hatással a szervezetre ez a zöldség. 

SZÁRMAZÁS: Az Amerikából szárazó, burgonyafélék családjába tartozó, 
húsos bogyótermésű zöldség igazán közkedvelt a világ minden pontján. 
Számtalan fajtájával találkozhatunk a 2 dkg-os apró termésektől kezdve, 
akár a 20-30 dkg-os paradicsomokig. A paradicsoma piros színét likopin 
és béta-karotin tartalma határozza meg!

ÉLETTANI HATÁS: Számtalan pozitív élettani hatással bír egy szép, lédús 
paradicsom. Ezek közül a legfontosabbakat gyűjtöttük most össze. Magas 
C-vitamin tartalma segítséget nyújt az immunrendszer erősítésében, 
karbantartásában, de ezen kívül még további 12 vitamint tartalmaz. A 
zöldség összetételének több, mint 90%-a víz. Pozitív hatással van az 
emésztésre. Ásványi anyag tartalma közül ki kell emelni a káliumot, 
magnéziumot, nátriumot és kalciumot. Rákkutatás területén is vizsgálják 
a paradicsom jótékony hatásait. A tomatin nevű alkaloidájából gombás 
betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek

FELHASZNÁLÁS: Konyhai felhasználása igen sokoldalú. Elsősorban az olasz 
konyha által kapott igen nagy ismertséget. Frissen salátába, főtt ételek 
alapanyagaként, befőzéskor ivóléként vagy lecsóként, pürésítve szószokba 
vagy mint nálunk tésztáink alapanyagaként használható fel. De a zöld 
paradicsomokat savanyúságként is elteszik. Nem csak a gasztronómia 
területén közkedvelt a paradicsom. Kozmetikusok arcpakolásként is 
ajánlják, de arckrémek is készülnek belőle.

ÉRDEKESSÉG: Varró Aladár, neves gyógyszerész a múlt században 
feljegyzéseket tett a paradicsom gyógyhatásáról, mint például 
vértisztító, vesetisztító, diéták kiegészítője és változó korban lévő 
hölgyek csodaszere. A paradicsomról első írásos nyomok Pozsonyból 
1649-ből származnak, de Lippai János 1661-es kertészeti leírása 
megemlíti, mint hazánkban termesztett növényt. Egészen a XIX. század 
végéig inkább csak az úri konyhákban használták. 1870-es években 
Dunakeszin dolgozó kertészek voltak az első nagyobb tételben 
paradicsomot termesztők. A magyar paradicsom szó a „paradicsomalma” 
kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve 
(pomodoro, azaz „aranyalma”).
SZÁRMAZÁS: Az Amerikából szárazó, burgonyafélék családjába tartozó, 
húsos bogyótermésű zöldség igazán közkedvelt a világ minden pontján. 
Számtalan fajtájával találkozhatunk a 2 dkg-os apró termésektől kezdve, 
akár a 20-30 dkg-os paradicsomokig. A paradicsoma piros színét likopin 
és béta-karotin tartalma határozza meg!

ÉLETTANI HATÁS: Számtalan pozitív élettani hatással bír egy szép, lédús 
paradicsom. Ezek közül a legfontosabbakat gyűjtöttük most össze. Magas 
C-vitamin tartalma segítséget nyújt az immunrendszer erősítésében, 
karbantartásában, de ezen kívül még további 12 vitamint tartalmaz. A 
zöldség összetételének több, mint 90%-a víz. Pozitív hatással van az 
emésztésre. Ásványi anyag tartalma közül ki kell emelni a káliumot, 
magnéziumot, nátriumot és kalciumot. Rákkutatás területén is vizsgálják 
a paradicsom jótékony hatásait. A tomatin nevű alkaloidájából gombás 
betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek

FELHASZNÁLÁS: Konyhai felhasználása igen sokoldalú. Elsősorban az olasz 
konyha által kapott igen nagy ismertséget. Frissen salátába, főtt ételek 
alapanyagaként, befőzéskor ivóléként vagy lecsóként, pürésítve szószokba 
vagy mint nálunk tésztáink alapanyagaként használható fel. De a zöld 
paradicsomokat savanyúságként is elteszik. Nem csak a gasztronómia 
területén közkedvelt a paradicsom. Kozmetikusok arcpakolásként is 
ajánlják, de arckrémek is készülnek belőle.

ÉRDEKESSÉG: Varró Aladár, neves gyógyszerész a múlt században 
feljegyzéseket tett a paradicsom gyógyhatásáról, mint például 
vértisztító, vesetisztító, diéták kiegészítője és változó korban lévő 
hölgyek csodaszere. A paradicsomról első írásos nyomok Pozsonyból 
1649-ből származnak, de Lippai János 1661-es kertészeti leírása 
megemlíti, mint hazánkban termesztett növényt. Egészen a XIX. század 
végéig inkább csak az úri konyhákban használták. 1870-es években 
Dunakeszin dolgozó kertészek voltak az első nagyobb tételben 
paradicsomot termesztők. A magyar paradicsom szó a „paradicsomalma” 
kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve 
(pomodoro, azaz „aranyalma”).