Cékla

SZÁRMAZÁS:A cékla a Földközi-tenger vidékén őshonos. Időszámításunk előtt a rómaiak terjesztették el Európa szerte. A növény gumóját fogyasztjuk. Hagyományos bordó változata mellett, sárga és fehér színekben is megtalálhatjuk! Gömb alakú, hengeres vagy lapított formái ismertek.

ÉLETTANI HATÁS:A cékla fokozza az állóképességet és az izmok teljesítményét. Magas kálium, magnézium, vas, folsav és vitamintartalma (B6 és C) jótékony hatással van a szervezetre. A zöldség antioxidáns tartalma kiemelkedően magas. Többek között gátolja a rákos sejtek szaporodását, vérképző, máj anyagcsere folyamatait szabályzó hatással bír. Folyamatos céklafogyasztás csökkenti a csontritkulás esélyét!

FELHASZNÁLÁS:Nyersen salátaként, sütve köretként, püréként tészta színezésére, savanyúságként ismert a gasztronómia területén. A céklalevet előszeretettel ajánlják léböjt kúrákhoz . Előre palackozott változatban már nagyobb üzletek polcain is megtalálható!

ÉRDEKESSÉG:A cékla levele is fogyasztható. Általában salátákba keverik vagy teát főznek belőle. Teáját fej- és fogfájás csillapítására használták. A népi hagyomány nagyra becsülte a céklát és annak gyógyhatását. Például a dinasztiaalapító Nagy Károly rendeletben szabályozta a zöldség kötelező termesztését.