Paradicsom

SZÁRMAZÁS: Az Amerikából szárazó, burgonyafélék családjába tartozó, húsos bogyótermésű zöldség igazán közkedvelt a világ minden pontján. Számtalan fajtájával találkozhatunk a 2 dkg-os apró termésektől kezdve, akár a 20-30 dkg-os paradicsomokig. A paradicsoma piros színét likopin és béta-karotin tartalma határozza meg!

ÉLETTANI HATÁS: Számtalan pozitív élettani hatással bír egy szép, lédús paradicsom. Ezek közül a legfontosabbakat gyűjtöttük most össze. Magas C-vitamin tartalma segítséget nyújt az immunrendszer erősítésében, karbantartásában, de ezen kívül még további 12 vitamint tartalmaz. A zöldség összetételének több, mint 90%-a víz. Pozitív hatással van az emésztésre. Ásványi anyag tartalma közül ki kell emelni a káliumot, magnéziumot, nátriumot és kalciumot. Rákkutatás területén is vizsgálják a paradicsom jótékony hatásait. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek

FELHASZNÁLÁS: Konyhai felhasználása igen sokoldalú. Elsősorban az olasz konyha által kapott igen nagy ismertséget. Frissen salátába, főtt ételek alapanyagaként, befőzéskor ivóléként vagy lecsóként, pürésítve szószokba vagy mint nálunk tésztáink alapanyagaként használható fel. De a zöld paradicsomokat savanyúságként is elteszik. Nem csak a gasztronómia területén közkedvelt a paradicsom. Kozmetikusok arcpakolásként is ajánlják, de arckrémek is készülnek belőle.

ÉRDEKESSÉG: Varró Aladár, neves gyógyszerész a múlt században feljegyzéseket tett a paradicsom gyógyhatásáról, mint például vértisztító, vesetisztító, diéták kiegészítője és változó korban lévő hölgyek csodaszere. A paradicsomról első írásos nyomok Pozsonyból 1649-ből származnak, de Lippai János 1661-es kertészeti leírása megemlíti, mint hazánkban termesztett növényt. Egészen a XIX. század végéig inkább csak az úri konyhákban használták. 1870-es években Dunakeszin dolgozó kertészek voltak az első nagyobb tételben paradicsomot termesztők. A magyar paradicsom szó a „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”).