Paradicsomos húsgombócok spagettivel

Elkészítési idő: 45 percHozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált sertéshús4 ek. aprított petrezselyem2 ek. magos mustár1 tk. őrölt fekete bors2 tk. oregánó2 tk. bazsalikom1 db tojás 2 tk. só7,5 dl paradicsom sűrítmény 0,5 dl vörösborecet6 gerezd fokhagyma6 ek. olívaolaj20 dkg sima spagetti 20 dkg paradicsomos spagetti víz a tészta főzéséheztálaláshoz 4 ek. reszelt parmezán és 2 ek. aprított petrezselyemA gombócok elkészítésével indítunk. Ebből a mennyiségből kb. 16 db húsgolyót formáztam. 4-4 darabbal számoltam személyenként. A darált hús lehet disznóból vagy marhából, vagy éppen fele-fele aranyában vegyesen. A lényeg, hogy ne legyen túl zsíros. A húst megszórjuk 4 ek. aprított friss petrezselyemmel, hozzáadunk 2 ek. magos mustárt, 1 db egész tojást, meghintjük fekete borssal, oregánóval, bazsalikommal, sóval és 4 gerezd fokhagymát belereszelünk. Az egészet összegyúrjuk és 16 részre osztva gombócokat formázunk belőle. Akár le is fagyaszthatjuk az elkészült húsgolyókat és csak ki kell kapni a hűtőből, ha úgy tartja kedvünk. Felhasználásig a hűtőben tartjuk az ízletes, nyers golyókat. Következő lépésben egy serpenyőbe 6 ek. olívaolajat öntünk és felforrósítjuk azt. A húsgolyókat gyorsan megforgatjuk benne, hogy egy kis kérget/keménységet kapjanak. Ez csak 1-2 perc. Nem a tökéletes átsütés a célunk, csak egy kis szilárdságot adunka golyóknak. Majd felöntjük paradicsom sűrítménnyel az egészet és még egy kis vörösborecettel is meglocsoljuk.Kb. 30 percig alacsony/közepes lángon pároljuk a paradicsomszószban a gombócokat. Mielőtt elzárnánk a serpenyőnk alatt a tüzet, 2 gerezd fokhagymát a szószba reszelünk frissen és elkeverjük. Feltesszük a tésztát főzni miközben a gombócok rotyognak a szószban. A paradicsomos változatot rövidebb ideig kell készíteni, a simát pedig kb. 10 perc alatt készre főzzük, leszűrjük és egy kis olívaolajjal bekeverjük, hogy ne tapadjanak össze a tészta szálak.Tálaláskor a két tésztát összekeverjük és a tányérra egy kis fészket készítünk belőlük és a közepére ültetünk 4 gombócot bő paradicsomos mártással meglocsolva. Végül 1 evőkanál reszelt parmezánt és egy csipet aprított petrezselyemzöldet szórunk a gombócok tetejére. Egy pohár száraz vörösbor tökéletesen passzol hozzá! Az ételhez felhasznált tészták az alábbi linken elérhetők a webshopban:- 4 tojásos spagetti- paradicsos spagetti