Tojás

Már a gyűjtögető ősember is örömmel fogyasztotta a különféle tojásokat magas fehérje és vitamintartalma miatt. Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal. Hazánkban a barna héjú tojást részesítik előnyben. Normál kereskedelmi forgalomban leggyakrabban ez kapható és a fürjtojás. Például a pulyka és kacsatojás héján a pólusok nagyobbak és ezért nagyobb az esély a szennyezettségnek. Ezért nem kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A tojáshéj színe a fehértől, a krémszínűn át a barnáig lehet. 5 árnyalatot különböztetünk meg. A tojáshéj színe adott tyúkfajtára jellemző, de beltartalomban nincs különbség. Többen találkoztatok már a boltban vásárolt tojások jelölésével. Erre az uniós csatlakozás után lett szükség az EU-s előírások miatt. Most kibogozzuk, hogy mit jelenthetnek a számok.

KÓD A TOJÁSON

Balról jobbra haladunk a kód értelmezésében: Az első számjegy a tartási technológiára utal: 0- biotartás 1- szabadtartás kifutós rendszerrel 2- mélyalmos és egyéb istállós tartási mód 3- ketreces tartás A következő a betűjelzés, mely a származási országot takarja. Pl. HU – Magyarország. Ezután található a termelő azonosítására szolgáló számsor, ahol a megye, a telephely és az istálló is beazonosítható. Ez a felirat a garancia arra, hogy engedéllyel működik a rendszer és az élelmiszerelőírásoknak megfelel. Még találkozhattok egy kicsi korona jellel is a tojáson. A Koronás Tojás védjegyet a Baromfi Terméktanács 2004-ben (még “Egészséges Tojás” néven) azzal a céllal vezette be, hogy megkönnyítse a vásárlók eligazodását az információk között, s ezzel az egyszerű szimbólummal jelölje: ez a tojás garantáltan minőségi, biztonságos és magyar.

MIÉRT TOJÁS ALAKÚ A TOJÁS?

Kezdetben a tojás gömb alakú (lásd tojótyúk belsejében a kis tojások). Amikor már megfelelő méretet elérte a tojóizmok miatt alul gömbölyűbb, felül pedig hegyesebb lesz a tojás. 

MIT JELENT A TOJÁS MÉRETE?

S – 53 g alatti M – 53-62 g közötti L – 63-73 g XL – 73 g feletti

TOJÁS TÁROLÁSA:

Hivatalosan miután kitojta a tyúk a tojást 28 napig fogyasztható. A tojást +5 és + 18 °C között kell tárolni. Magasabb hőmérsékleten rövidebb ideig áll el, alacsonyabbon pedig hosszabban.

FRISS MÉG A TOJÁS?

Egy tál vízbe tesszük a tojást. Ha lent marad, akkor még friss. Ha úszik, akkor 1-2 hetes, ha pedig kicsit kiemelkedik a vízből, akkor 3 hetesnél régebbi. Feltörés után pedig a következőket állapíthatjuk meg. A tányérban a friss tojásnál szépen egyben marad a fehérje és a sárgája. Nem folyik szét. Minél régebbi egy tojás, annál folyósabb lesz a fehérje és a sárgája egyre laposabb.

DE MIÉRT?

A tojás vizet veszít tárolás közben, melynek következtében a belül található légkamra megnagyobbodik. A légkamra nagyságából pedig tudunk következtetni a tojás korára. A légkamra akkor keletkezik, amikor a tyúk kitojja a tojást és lehűl. Sokan biztosan vettek már ki tyúk alól még meleg tojást. Én gyerekkoromban Nagypapánál állandóan lestem a friss tojásokat.

TAKARMÁNYOZÁS

Fontos az állat takarmányozása a minőségi végeredmény miatt. Emlékszem Anya tésztagyúrás előtt mindig tanyasi tojást vásárolt, mert a kukoricán nevelt, szabadtartásos állatok tojásaiban a sárgája gyönyörű sárga volt. De takarmányozás által a vitaminok mértéke is módosítható (pl. E vitaminban gazdag! A tojássárgája színe is a takarmányozástól függ. EZt egy 1-15-ig terjedő La Roche színskálán mérik. A legkedveltebb a 11-13 között lévő. TÁROLÁS Nem szabad a tojást megmosni, ha tárolni szeretnék. Felhasználás előtt viszont meleg vízben mossuk át. A tojást elkülönítve tároljuk. Tartsuk számon, hogy melyik a régebbi és melyik az újabb tojás. Eszerint használjuk fel.

POZITÍV HATÁSOK

A tojás  a normál anyagcsere egyik motorja. Jó D vitamin forrás. Vashiányosoknak is remek alap a táplálkozásban. Idegrendszerre pozitív hatással bír. Látásra és hallásra is pozitív hatással van. Forrás: AMC